Om Moltkes Palæ

 

 

 

 

 

Historien om Moltkes Palæ

 

Centralt beliggende i Storkøbenhavn ligger der et 300-årigt historisk palæ.

Siden 1930’erne har bygningen været fredet, og med unik arkitektur og inventar, er palæets store personlighed ikke til at tage fejl af. Den rige historie har sat sit præg på de enestående detaljer i de sofistikerede sale og lokaler, som løbende er blevet renoveret og restaureret.

Moltkes Palæ har over tre århundrede huset grever, storkøbmænd, en enkedronning og Danmarks første statsminister og mange, mange flere. Hver og én har de sat deres aftryk på palæet. Som den velhavende handelsmand Frédéric de Coninck. En gæstfri mand og et familiemenneske, der ofte inviterede familie, venner og bekendte til fester og sammenkomster. Derfor gjorde Hr. de Coninck meget ud af at gøre palæet egnet til at holde store selskaber, og gøre sit hjem smukt for sine gæster med blandt andet flere smukke landskabsmalerier af maleren Erik Paulesen, der i dag kan ses i Dronninggaard Salon. De afbilder alle det tidligere Dronninggaard – et lystslot ved Furesøen, der oprindeligt tilhørte Dronning Sophie Amalie. Frédéric de Coninck opkøbte stedet i 1783 og omdøbte det Næsseslottet. Det kan derfor tænkes at landskabsmalerier og navnet på salonen er en hyldest til hans elskede landssteds ophav.

Små historier og anekdoter som ovenstående gemmer der sig masser af i palæets storslående rammer. Som enkedronning Juliane Marie, der boede i palæet i 2 år frem til sin død, og var vidne til trekantdramaet mellem Christian d. 7., dronning Caroline Mathilde og livlæge J.F. Struensee. Eller den excentriske Fru Friederike Brun, der i 1800-tallet gjorde meget ud af ’at holde salon’ – åbent hus – i palæet for tidens største kunstnere og kulturfolk.

Det københavnske palæ hed oprindeligt ’Gyldenløves lille Palæ’ efter opfører Ulrik Frederik Gyldenløve, som var søn af Frederik III. Men skiftede navn til Moltkes Palæ i 1852, efter ejer Adam W. Moltke, den første statsminister i Danmark, købte palæet og gav det videre til sine sønner. På 1. sal blev der indrettet et rum til Moltke-familiens store malerisamling, som i dag er Gyldne Sal.

Fra private ejere skiftede Moltkes Palæ til foreningseje. Det skete tilbage i 1930, da Håndværkerforeningen København købte bygningen. Håndværkerforeningen København har siden valgt forskellige forpagtere til at drive palæet som fornemme selskabslokaler.

Pr. første januar 2021 blev Humanic Venues valgt som nyt forpagterteam af Moltkes Palæ.

FÅ SENESTE NYHEDER FRA MOLTKES PALÆ

Modtag vores nyhedsbrev om alt hver der sker på Humanic Venues' steder - og andet spiseligt